łyżeczka
cukru waniliowego
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy
letnie mleko ,wsypujemy 100 g
mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką
i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy
ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową.
Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy
,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i
posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min
przykryte ściereczką.
Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy
na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i
odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście.
Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące
,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące
się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.
To ciasto wygląda obłędnie! Muszę spróbować je zrobić, mam nadzieję że wyjdzie mi chociaż troszeczkę podobne :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Polecamy ;) Dziękujemy za bardzo miły komentarz ;)
Usuń