Składniki
500 g ziemniaków2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki
300 ml rosołu drobiowego
400 g mięsa kurczaka (z rosołu)
150 ml śmietany słodkiej
200 g groszku konserwowego
150 g startego sera ementaler
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, obgotowujemy w
osolonym wrzątku.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Podsmażamy na maśle. Zalewamy rosołem, dodajemy rozstrzępione mięso z
rosołu. Całość zagotowujemy, dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną, zahartowaną
gorącym rosołem. Wlewamy do całości, dodajemy osączony z zalewy groszek,
doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy odsączone ziemniaki,
zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
Całość zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz