Składniki
4 pałki z kurczaka2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki (średniej wielkości)
50 g kaszy pszennej
50 g kaszy jęczmiennej
1 łyżka masła klarowanego
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 małe kapelusze suszonych podgrzybków
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy, usuwamy
szumowinę.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,
ziemniaki w kostkę. Podsmażamy na maśle razem z zielem i liściem laurowym.
Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 min.
Do zupy dodajemy kasze, zmiażdżony nożem czosnek, pokruszone
kapelusze grzybów i gotujemy do miękkości kasz.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz