piątek, 15 kwietnia 2016

Krupnik z nutką grzybów i czosnku

Zupa w smaku jest bardzo delikatna, choć aromatów w niej nie brak. Idealnie nadaje się na lekki, sycący obiad.







 

Składniki

4  pałki z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki (średniej wielkości)
50 g kaszy pszennej
50 g kaszy jęczmiennej
1 łyżka masła klarowanego
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 małe kapelusze suszonych podgrzybków
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy, usuwamy szumowinę.

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki w kostkę. Podsmażamy na maśle razem z zielem i liściem laurowym. Dodajemy do zupy. Gotujemy 10 min.

Do zupy dodajemy kasze, zmiażdżony nożem czosnek, pokruszone kapelusze grzybów i gotujemy do miękkości kasz.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz