Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem
Idealna na "majówkę"
Składniki
-
2 ciabatty(bagietki)
- 4 jajka
-
2 pomidory
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
-
liście
bazylii
-
3 łyżki gęstego majonezu
-
czarne
oliwki bez pestek
-
sól
-
pieprz
-
Sos :4
łyżki oliwy
-
1 szalotka
-
1 łyżka
octu z białego wina
-
1
łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie
Sos : składniki połączyłem, wymieszałem na gładka emulsję. Odstawiłem.
Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, pokroiłem w plastry.
Tuńczyka osączyłem, rozgniotłem widelcem misce, wymieszałem z majonezem.
Pomidory pokroiłem w grube plastry, liście bazylii porwałem na kawałki.
Oliwki osączyłem, pokroiłem na połówki.
Bagietki rozkroiłem wzdłuż na pół, usunąłem część miąższu. Posmarowałem
obie strony wewnątrz cienko sosem z drobno posiekaną szalotką.
Nałożyłem tuńczyka z majonezem, pomidora, bazylię, oliwki i jajka.
Oprószyłem solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz