czwartek, 21 kwietnia 2016

Kanapka z ciabatty z tuńczykiem , jajkiem i sosem

Idealna na "majówkę" 









Składniki

  • 2 ciabatty(bagietki)
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • liście bazylii
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • czarne oliwki bez pestek
  • sól
  • pieprz
  • Sos :4 łyżki oliwy
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy dijon

     

    Przygotowanie

    Sos : składniki połączyłem, wymieszałem na gładka emulsję. Odstawiłem.

    Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, pokroiłem w plastry.
    Tuńczyka osączyłem, rozgniotłem widelcem misce, wymieszałem z majonezem.
    Pomidory pokroiłem w grube plastry, liście bazylii porwałem na kawałki.
    Oliwki osączyłem, pokroiłem na połówki.

    Bagietki rozkroiłem wzdłuż na pół, usunąłem część miąższu. Posmarowałem obie strony wewnątrz cienko sosem z drobno posiekaną szalotką. Nałożyłem tuńczyka z majonezem, pomidora, bazylię, oliwki i jajka. Oprószyłem solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz