czwartek, 21 kwietnia 2016

Rosół z kaczki z makaronem ryżowym

Zachciało nam się rosołu "kaczkowego"...więc...paczymy kaczka jest, właściwie piersi, to co dalej? Dalej se paczymy a tu makaron ryżowy, warzywa...końcówka imbiru, sosy, grzybki...przeglądamy przyprawy i wtem...żarówa!!! Orientalny rosół z kaczki :P








 

Składniki

200 g filetu z kaczki (ze skórą)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
1 szalotka
1 kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła ghee
1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
kilka suszonych grzybków mun
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry
kawałek kory cynamonu
100 g kapusty pekińskiej
makaron ryżowy (wstążki)
szczypiorek
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Filet z kaczki smażymy od strony skóry (na suchej patelni). Przekładamy do garnka (razem z tłuszczem), zalewamy wodą (1,5 l), solimy i gotujemy 20 min. Mięso wyławiamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.

Warzywa kroimy w słupki.

Pora w piórka.

Szalotkę i imbir siekamy.

Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy do wywaru, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Wrzucamy pokruszone grzyby mun.

Koper włoski, kolendrę i cynamon rozcieramy w moździerzu, dodajemy do zupy razem z pokrojonym mięsem i posiekaną kapustą.

Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do misek wkładamy makaron (suchy), zalewamy gorącym  rosołem, czekamy aż makaron zmięknie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz