Składniki
1,5 kg kurczakMarynata:
250 passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki cukru
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Passatę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
oliwą z suszonych pomidorów, solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, przekładamy do
miski i zlewamy pozostałą marynatę. Miskę przykrywamy, wstawiamy na noc do
lodówki (min 4 godziny).
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Kurczaka przekładamy na blaszkę (marynaty nie wylewamy),
przy pomocy silikonowego pędzelka, smarujemy marynatą, wstawiamy do piekarnika
na 15 min.
Po tym czasie, kurczaka obracamy, smarujemy marynatą z
drugiej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz