piątek, 22 kwietnia 2016

Pieczony kurczak z pomidorową skórką

Tak przygotowany kurczak w środku jest soczysty, natomiast skórka chrupiąca.








Składniki

1,5 kg kurczak
Marynata:
250 passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki cukru

 

Przygotowanie

 
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Passatę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z suszonych pomidorów, solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, przekładamy do miski i zlewamy pozostałą marynatę. Miskę przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki (min 4 godziny).

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Kurczaka przekładamy na blaszkę (marynaty nie wylewamy), przy pomocy silikonowego pędzelka, smarujemy marynatą, wstawiamy do piekarnika na 15 min.

Po tym czasie, kurczaka obracamy, smarujemy marynatą z drugiej strony.

Czynność tę powtarzamy co 15 min, do całkowitego upieczenia (90 min).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz