sobota, 16 kwietnia 2016

Cukinia po syczuańsku

Przyrządzona w ten sposób cukinia pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie. A i samą nie pogardzicie ;) 








Składniki

  • 400 g cukinii
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pasty chili sambal oelek

     

    Przygotowanie

    Pomidora sparzyłem, usunąłem trzpień, pokroiłem w paski. Czosnek rozgniotłem.
    Cukinię po umyciu pokroiłem w słupki, grube na 1 cm i długie na ok. 4 cm.
    Kawałki cukinii lekko posoliłem, mieszając smażyłem w woku na 2 łyżkach oleju arachidowego 6-8 minut, a gdy się usmażyły odsunąłem na brzeg woka.
          Na pozostałym oleju podsmażyłem pomidora razem z czosnkiem, wymieszałem z cukinią.
          Mocno doprawiłem solą, sosem sojowym, cukrem i pastą chili.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz