niedziela, 17 kwietnia 2016

Kurczak mole

Czekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza. 








Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • świeża kolendra
  • Sos: 2 łyżki oliwy
  • 2 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g rodzynek
  • 2 goździki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • chili w proszku
  • mielony kumin

     

    Przygotowanie

      Na patelni rozgrzałem oliwę. Podsmażyłem posiekaną dymkę i czosnek.
    Dodałem koncentrat pomidorowy i rodzynki, wymieszałem, chwilę smażyłem.
    Dodałem goździki, kakao, kumin i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos.
    Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C.
    z ryżem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz