poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Botwinka

W sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć. 








Składniki

  • Bulion mięsno-warzywny:
  • żeberka wieprzowe 400 g
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • kawałek pora
  • opalona cebula
  • 2 małe czerwone buraki
  • Warzywa do zupy ::
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek koperku
  • Dodatki :
  • pieprz czarny
  • sól
  • sok z cytryny
  • śmietana
  • 2 jajka ugotowanie na twardo
  • szczypta cukru
  • 6 ziemniaków
  • mała cebula
  • 100 g wędzonego surowego boczku

     

    Przygotowanie

      Mięsno-warzywny wywar.

    Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut.
    Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut.

    Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut.

    Na koniec zupę doprawiłem solą, cukrem, pieprzem, zakwasiłem sokiem z cytryny i zabieliłem śmietaną, posypałem posiekanym koperkiem.
    Botwinkę podałem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami z podsmażoną cebulą i drobno pokrojonym boczkiem.

1 komentarz:

  1. jak ja dawno nie jadłam takiej zupy!
    Znam tę zupę pod nazwą barszczu ukraińskiego ;)

    pozdrawiam,
    Kaśka
    --------------------

    zapraszam do siebie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń