czwartek, 10 marca 2016

Zupa brokułowa z makaronem

Pyszna, delikatna i pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka.








 

Składniki

1 brokuł
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżeczka masła klarowanego
1 por (biała część)
1,2 l bulionu warzywnego
100 g drobnego makaronu
100 ml słodkiej śmietany
kozieradka mielona
szczypior
sól, pieprz

 

Przygotowanie





Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka.

Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy.

Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości.

Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.

Całość zabielamy słodką śmietaną.  Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz