czwartek, 10 marca 2016

Empanadas z kukurydzą i cebulą

Argentyński przysmak, spróbujcie. Niebawem zapodamy wersję z mięsem na słodko.









Składniki

  • Ciasto : 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • Farsz : 1 puszka kukurydzy
  • 300 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

     

    Przygotowanie

      Ciasto: połączyłem mąkę , masło, sól, dodałem wodę. Zagniotłem ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję.
    Rozwałkowałem na grubość pół cm, wyciąłem kółka o średnicy 10 cm.
     

     Farsz : cebulę posiekałem , przesmażyłem na maśle. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Wymieszałem cebulę z kukurydzą, posoliłem i doprawiłem pieprzem.

    Nadzienie ułożyłem na krążkach ciasta. Złożyłem na pół i skleiłem jak pierogi.
    Gotowe empanadas ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem, piekłem w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz