Podudzia kurczaka w młodej kapuście
Smaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy !
Składniki
-
4
podudzia kurczaka
-
2 cebule
-
2 młode
średnie marchewki
-
2 ząbki
czosnku
-
pół
główki średniej młodej kapusty
-
125 ml
słodkiego białego wina
-
oliwa do
smażenia
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżka
gęstej śmietany
Przygotowanie
W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki
cebulę. Dodałem posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki
,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu
bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia
kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i
sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do
czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia
dodałem łyżkę gęstej śmietany. Po około 40 minutach mięso powinno być
miękkie, a kapusta przypominać gęsty sos. Doprawiłem wszystko solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz