środa, 9 marca 2016

Podudzia kurczaka w młodej kapuście

Smaczne połączenie młodej kapusty z młodą marchewką, a do tego udka kurczaka - polecamy !









Składniki

  • 4 podudzia kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 młode średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół główki średniej młodej kapusty
  • 125 ml słodkiego białego wina
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka gęstej śmietany

    Przygotowanie

     
    W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej śmietany. Po około 40 minutach mięso powinno być miękkie, a kapusta przypominać gęsty sos. Doprawiłem wszystko solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz