czwartek, 18 lutego 2016

Tarta z pomidorami i kozim serem

Prosta i szybka w przygotowaniu tarta, a że z kozim serem więc wg nas pyszna. FROMAGE DE CHEVRE, czyli kozi ser, to prowansalski przebój. 








Składniki

  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego
  • świeża bazylia
  • Farsz : 500 g pomidorów
  • 200 g koziego sera
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia

     

    Przygotowanie

      Rozgrzałem piekarnik do 190 stopni C. Ciasto rozmroziłem, a gdy stało się miękkie i elastyczne, wyłożyłem nim formę na tartę. Wystające brzegi ciasta odciąłem ostrym nożem.
    Nadzienie : cebulę posiekałem, usmażyłem na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy.
    Doprawiłem solą i pieprzem. Na cieście rozłożyłem cebulę, połowę pokruszonego sera oraz obrane i pokrojone w plasterki pomidory. Posypałem resztą sera, oprószyłem solą i pieprzem oraz suszona bazylią, skropiłem pozostałą oliwą. Zapiekałem, aż ser zaczął się rumienić ( ok. 20 minut ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz