Tarta z pomidorami i kozim serem
Prosta i szybka w przygotowaniu tarta, a że z kozim serem więc wg nas pyszna.
FROMAGE DE CHEVRE, czyli kozi ser, to prowansalski przebój.
Składniki
-
500 g
mrożonego ciasta francuskiego
-
świeża
bazylia
-
Farsz :
500 g pomidorów
-
200 g
koziego sera
-
1
średnia cebula
-
3 łyżki
oliwy
-
sól
-
pieprz
-
suszona
bazylia
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do 190 stopni C. Ciasto rozmroziłem, a gdy
stało się miękkie i elastyczne, wyłożyłem nim formę na tartę. Wystające
brzegi ciasta odciąłem ostrym nożem.
Nadzienie : cebulę posiekałem, usmażyłem na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy.
Doprawiłem solą i pieprzem. Na cieście rozłożyłem cebulę, połowę
pokruszonego sera oraz obrane i pokrojone w plasterki pomidory.
Posypałem resztą sera, oprószyłem solą i pieprzem oraz suszona bazylią,
skropiłem pozostałą oliwą. Zapiekałem, aż ser zaczął się rumienić ( ok.
20 minut ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz