sobota, 20 lutego 2016

Burgery z tęczowego pstrąga łososiowego

Burgery nie muszą być tylko z mięsem. Ryba też świetnie nadaje się do tego. Propozycja z pstrągiem, świetnie pasuje też filet z łososia.








Składniki

  • 300 g fileta z pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 3 łyżki i pół szklanki sosu tatarskiego wiedeńskiego
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 bułki grahamki
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • liście sałaty masłowej

     

    Przygotowanie

      Filet z pstrąga zmiksowałem z 3 łyżkami wiedeńskiego sosu tatarskiego, łyżką koperku, solą i pieprzem (niezbyt gładko). Uformowałem 2 kotlety, które usmażyłem na patelni grillowej.
    Wymieszałem resztę sosu z łyżką koperku i skórką cytryny.
    Bułki po przekrojeniu na pół podpiekłem w piekarniku. Posmarowałem sosem. Na spodach bułek ułożyłem sałatę, potem kotlety, na nich rozłożyłem cebulę, polałem sosem i przykryłem wierzchami bułek. Podałem z sosem wiedeńskim tatarskim.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza