sobota, 20 lutego 2016

Sos tatarski po wiedeńsku

Jest wiele wariantów tego sosu. Kapary to składnik charakterystyczny dla wersji wiedeńskiej.








Składniki

  • 1 ogórek kiszony
  • 3 małe korniszony
  • 3 jabłuszka kaparowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Ogórek kiszony, korniszony i jabłuszka kaparowe po osuszeniu zmiksowałem w Benderze, tak aby nie zmiksować ich na papkę (składniki muszą być wyczuwalne).
    Rozdrobnione składniki wymieszałem z majonezem, dodałem sok z cytryny oraz zioła. Doprawiłem sola i pieprzem. Sos najlepiej podawać na następny dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz