sobota, 23 stycznia 2016

Zapiekanka z brukselki i tortelloni

Coś dla wielbicieli brukselki. Szybko i smacznie. Niesamowita sól ziołowa od Rafex, wspaniale uzupełnia całość. Wspaniałe połączenie aromatów. Polecamy <3

http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html#






Składniki

500 g brukselki
400 g tortelloni z serem
1 duża cebula
1 l passaty pomidorowej
1 łyżka oleju
400 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
sól ziołowa
cukier

 

Przygotowanie

 
Brukselkę oczyszczamy, gotujemy 10 min we wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzamy.

Mięso mielone podsmażamy  na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszamy, by nie przywarło do dna. Zalewamy passatą pomidorową, do smaku doprawiamy solą ziołową i cukrem.

W naczyniu żaroodpornym ( u nas foremka aluminiowa ) układamy tortelloni, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy brukselkę.

Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 45 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz