piątek, 22 stycznia 2016

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Dla tych, którzy nie za bardzo przepadają za pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.









Składniki

1 kg pietruszki (korzeń)
4 łyżki oliwy z pestek winogron
1 gruszka
1,5 l bulionu warzywnego
szczypta startej skórki cytrynowej
migdały
świeża trybula
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Pietruszki obieramy i kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju przez kilka minut.

Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, dodajemy do pietruszki. Smażymy razem 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z cytryny, gotujemy 15-20 min. Zupę miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podajemy z posiekaną trybulą i posiekanymi migdałami.

4 komentarze: