wtorek, 5 stycznia 2016

Śledź romualde

Przepis odgrzebany ze starych zapisków...smak powala na kolana. Śledź w tym wydaniu jest boski. Pozostaliśmy przy "zeszytowej" nazwie, choć pewnie błąd się wkradł...ale jak zwał, tak zwał. Ważne, że smakuje.









Składniki

900 g filetów śledziowych
200 g majonezu
100 g śmietany 18%
1 łyżka musztardy
2 cebule
2 jajka ugotowane na twardo
cukier

 

Przygotowanie

 
Filety śledziowe moczymy w mleku przez 30-40 min, po czym płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 3-4 cm kawałki.
Cebule siekamy, łączymy z jajkami pokrojonymi w kostkę, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę. Do sosu dodajemy śledzie, dokładni mieszamy, do smaku doprawiamy cukrem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki przeszły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz