wtorek, 12 stycznia 2016

Kapuśniak na skrzydełkach

Poprzednio pół główki kapusty użyliśmy do przygotowania łazanek, więc została nam druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę. 







 

Składniki

1/2 główki kapusty białej
4 skrzydełka z kurczaka
1,5 l zimnej wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki
1 por (kawałek białej części)
50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
1/2 łyżeczki kminku
1 pęczek koperku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Skrzydełka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka.
Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę.
Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie.
Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty.
Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz