Składniki
1/2 główki kapusty białej4 skrzydełka z kurczaka
1,5 l zimnej wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki
1 por (kawałek białej części)
50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
1/2 łyżeczki kminku
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie
Skrzydełka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z
dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do
drugiego garnka.
Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę
ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę.
Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu,
kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie.
Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem,
mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty.
Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z
posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz