wtorek, 12 stycznia 2016

Szynka duszona w sosie z czosnkiem

Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach.






 

Składniki

500 g szynki wieprzowej surowej
musztarda francuska
olej do smażenia
2 cebule
4 ząbki czosnku
600 ml bulionu wołowego
10 ząbków czosnku marynowanego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Mięso umyłem, osuszyłem ręcznikiem papierowym, oprószyłem solą i pieprzem.

Następnie nasmarowałem musztardą i w całości podsmażyłem na rozgrzanym oleju (z każdej strony). Pokroiłem na kotlety o grubości 1,5 cm.

Cebule i czosnek posiekałem, podsmażyłem na oleju, zalałem bulionem, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i czosnek marynowany. Całość zagotowałem.

Do sosu przełożyłem mięso i dusiłem 90 min na wolnym ogniu.

Sos zredukowałem, do smaku doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podałem z kaszą gryczaną połączoną z warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz