Awokado z krewetkami
Doskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę.
Składniki
-
2 szt
awokado
-
200 g
mrożonych krewetek koktajlowych
-
sok z
cytryny
-
pół
łyżki białego octu winnego
-
gałązki
koperku
-
kapary
-
Sos : 1
łyżka majonezu
-
pół
łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
25 ml
whisky
-
pół
łyżeczki musztardy
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny
krem. Dodałem koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko delikatnie
wymieszałem.
Awokado przekroiłem na połówki, usunąłem pestki, miąższ mocno skropiłem
sokiem z cytryny. Część miąższu ostrożnie wydrążyłem łyżeczką.
Krewetki zalałem wrzątkiem, pozostawiłem kilka minut, a następnie
odsączyłem na sicie, przełożyłem do miseczki, skropiłem octem, dodałem
kawałki wydrążonego awokado, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Napełniłem sałatką awokado. Całość polałem sosem, udekorowałem kaparami i
koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz