Awokado z krewetkami 
Doskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę. 
  
Składniki
- 
                        
                                                                2 szt 
awokado                                                    
                    
- 
                        
                                                                200 g 
mrożonych krewetek koktajlowych                                         
           
                    
- 
                        
                                                                sok z 
cytryny                                                    
                    
- 
                        
                                                                pół 
łyżki białego octu winnego                                              
      
                    
- 
                        
                                                                gałązki 
koperku                                                    
                    
- 
                        
                                                                kapary                                                    
                    
- 
                        
                                                                Sos : 1 
łyżka majonezu                                                    
                    
- 
                        
                                                                pół 
łyżeczki koncentratu pomidorowego                                       
             
                    
- 
                        
                                                                25 ml 
whisky                                                    
                    
- 
                        
                                                                pół 
łyżeczki musztardy                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
 
Przygotowanie
 Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny 
krem. Dodałem koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko  delikatnie 
wymieszałem.
 
 Awokado przekroiłem na połówki, usunąłem pestki,  miąższ mocno skropiłem
 sokiem z cytryny. Część miąższu ostrożnie wydrążyłem łyżeczką.
 
 Krewetki zalałem wrzątkiem, pozostawiłem kilka minut, a następnie 
odsączyłem  na sicie, przełożyłem do miseczki, skropiłem octem, dodałem 
kawałki wydrążonego awokado, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. 
Napełniłem sałatką awokado. Całość polałem sosem, udekorowałem kaparami i
  koperkiem.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz