wtorek, 12 stycznia 2016

Awokado z krewetkami

Doskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę. 






 

Składniki

  • 2 szt awokado
  • 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • sok z cytryny
  • pół łyżki białego octu winnego
  • gałązki koperku
  • kapary
  • Sos : 1 łyżka majonezu
  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 25 ml whisky
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat pomidorowy, whisky i wszystko delikatnie wymieszałem.

    Awokado przekroiłem na połówki, usunąłem pestki, miąższ mocno skropiłem sokiem z cytryny. Część miąższu ostrożnie wydrążyłem łyżeczką.

    Krewetki zalałem wrzątkiem, pozostawiłem kilka minut, a następnie odsączyłem na sicie, przełożyłem do miseczki, skropiłem octem, dodałem kawałki wydrążonego awokado, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Napełniłem sałatką awokado. Całość polałem sosem, udekorowałem kaparami i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz