Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami
Czas na imprezę :)
Składniki
-
szklanka
ryżu długoziarnistego
-
2 jajka
-
4 pomidory
-
4 filety
anchois
-
łyżeczka
kaparów
-
2 łyżki
oliwek nadziewanych papryką
-
4 łyżki
oliwy
-
łyżeczka
musztardy
-
cytryna
-
tymianek
-
pół
pęczka świeżej bazylii
-
sól
-
biały pieprz
Przygotowanie
Ryż opłukałem, osączyłem na sicie, wsypałem do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki).
Gotowałem na małym ogniu, aż napęczniał, około 20 minut. Odcedziłem,
przelałem zimna wodą, żeby ziarna się nie sklejały, osączyłem. Jajka
ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki.
Wymieszałem oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, tymiankiem i posiekana
bazylią. Przyprawiłem solą i białym pieprzem. Ryż wsypałem do
salaterki, polałem przygotowanym sosem, dokładnie wymieszałem. Pomidory
sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na cząstki. Połowę
dodałem do ryżu.
Sałatkę przybrałem pozostałymi pomidorami, jajkami, kaparami, pokrojonymi oliwkami i filecikami anchois.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz