czwartek, 14 stycznia 2016

Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami

Czas na imprezę :) 








Składniki

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 jajka
  • 4 pomidory
  • 4 filety anchois
  • łyżeczka kaparów
  • 2 łyżki oliwek nadziewanych papryką
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • cytryna
  • tymianek
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • sól
  • biały pieprz

     

    Przygotowanie

      Ryż opłukałem, osączyłem na sicie, wsypałem do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki).
    Gotowałem na małym ogniu, aż napęczniał, około 20 minut. Odcedziłem, przelałem zimna wodą, żeby ziarna się nie sklejały, osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki.
    Wymieszałem oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, tymiankiem i posiekana bazylią. Przyprawiłem solą i białym pieprzem. Ryż wsypałem do salaterki, polałem przygotowanym sosem, dokładnie wymieszałem. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na cząstki. Połowę dodałem do ryżu.
    Sałatkę przybrałem pozostałymi pomidorami, jajkami, kaparami, pokrojonymi oliwkami i filecikami anchois.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz