poniedziałek, 25 stycznia 2016

Gulasz z boczniaków i pomidorów

Boczniaki sprawdzają się zawsze. 








Składniki

  • 500g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów czereśniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki  
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

    Boczniaki umyłem, pokroiłem w cienkie paseczki. Cebulę posiekałem. Pomidory pokroiłem w kostkę.

    Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki, smażyłem chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparował i grzyby ładnie się zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem.
    Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem.
    Polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz