Gulasz z boczniaków i pomidorów
Boczniaki sprawdzają się zawsze.
Składniki
-
500g
boczniaków
-
1 duża
cebula
-
2 łyżki
oleju
-
1 puszka
pomidorów czereśniowych
-
1 ząbek
czosnku
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
1/4
szklanki śmietany 18%
-
1
łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Boczniaki umyłem, pokroiłem w cienkie paseczki. Cebulę posiekałem. Pomidory pokroiłem w kostkę.
Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki,
smażyłem chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparował i grzyby ładnie się
zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą
i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec
dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem.
Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem.
Polecamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz