środa, 2 grudnia 2015

Zupa krem z pieczonych buraków

Bardzo prosta, zarazem bardzo smaczna propozycja na krem z buraków. Wspaniale komponuje się z estragonem, bardzo aromatycznym ziołem. Na to i inne wspaniałe aromaty zapraszamy na stronę Rafex http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# , jak i na fan page https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts







Składniki

1 kg buraków (średniej wielkości)
1 ząbek czosnku
600 ml bulionu warzywnego
estragon
ocet jabłkowy
śmietana
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Buraki (każdy z osobna) zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i zapiekamy 90 min (najlepiej średniej wielkości) w temperaturze 200°C. Następnie wyciągamy, studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki i razem z bulionem i czosnkiem miksujemy na papkę. Przelewamy do garnka, dodajemy estragon i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Podajemy ze śmietaną.

4 komentarze: