Bigos z boczniakami Wigilijny
Alternatywa dla tradycyjnego bigosu.
Składniki
-
500 g
kapusty słodkiej
-
500 g
kapusty kiszonej
-
250 g
boczniaków
-
2 cebule
-
olej
-
kilka
suszonych śliwek
-
sól
-
pieprz
-
2
średnie marchewki
-
liść laurowy
-
natka
pietruszki
Przygotowanie
Słodką kapustę poszatkowałem, dusiłem w małej ilości wody, a w
osobnym garnku kapustę kiszoną. Do każdej dodałem startą marchewkę ,
liść laurowy. Gdy kapusta była gotowa, połączyłem obie, dodałem suszone
śliwki, doprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem dość drobno,
podsmażyłem na oleju. Dodałem do kapusty. Boczniaki umyłem, osuszyłem,
pokroiłem na duże kawałki, podsmażyłem i również dodałem do kapusty.
Dusiłem całość ok. 20 minut. Przybrałem natką przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz