środa, 2 grudnia 2015

Bigos z boczniakami Wigilijny

Alternatywa dla tradycyjnego bigosu. 








Składniki

  • 500 g kapusty słodkiej
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 250 g boczniaków
  • 2 cebule
  • olej
  • kilka suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 średnie marchewki
  • liść laurowy
  • natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie



    Słodką kapustę poszatkowałem, dusiłem w małej ilości wody, a w osobnym garnku kapustę kiszoną. Do każdej dodałem startą marchewkę , liść laurowy. Gdy kapusta była gotowa, połączyłem obie, dodałem suszone śliwki, doprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem dość drobno, podsmażyłem na oleju. Dodałem do kapusty. Boczniaki umyłem, osuszyłem, pokroiłem na duże kawałki, podsmażyłem i również dodałem do kapusty. Dusiłem całość ok. 20 minut. Przybrałem natką przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz