środa, 2 grudnia 2015

Kurczak po złotopolsku z kalafiorowym puree

Bardzo smaczne połączenie aromatycznego kurczaka z kalafiorowym puree o lekko ziołowym smaku.
Przyprawy firmy Rafex są precyzyjnie dobrane. Pełne aromatu i smaku.
Facebook : https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts
Oficjalna strona : http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html#







Składniki

1 kg pałek z kurczaka
2 łyżki przyprawy Kurczak po złotopolsku
1 duży kalafior
1 łyżeczka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 łyżka gęstej śmietany
sól ziołowa
sól morska

 

 

Przygotowanie

 
Pałki kurczaka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, oprószamy lekko solą, wsypujemy przyprawę i dokładnie obtaczamy. Rękaw zamykamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30-35 min.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 min. Następnie odcedzamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Miksujemy razem ze śmietaną na gładką masę. Do smaku doprawiamy solą ziołową. Podajemy razem z kurczakiem.

1 komentarz:

  1. Jaki kolor ładny! uwielbiam zapieczonego kurczaka, w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń