wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzie z rodzynkami i chili

Słodko kwaśno pikantna wersja śledzi.







 

Składniki

500 g filetów śledziowych
50 g cukru
80 ml oleju słonecznikowego
40 ml octu z białego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże cebule
100 g rodzynków
1 papryczka chili
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny świeżo mielony

 

Przygotowanie

 
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w mleku, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki.

1 komentarz:

  1. Śledzie wcinam pod każdą postacią, również w lekko pikantnym sosie z koncentratu pomidorowego, ale z rodzynkami i chilli nie próbowałam! Wprawdzie Święta już się kończą, ale szukam przepisu na sylwestrowe przystawki i widzę, że dobrze trafiłam. Takie śledzie to będzie dla nas novum, a że ich przygotowanie jest szybkie i proste, z pewnością zrobię mały zapas. Wprawdzie nie przepadam za rodzynkami, ale w towarzystwie ryby raczej nie będą mi przeszkadzać, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń