czwartek, 10 grudnia 2015

Orientalny rosół z makaronem soba

Jak zwykle przed świętami opróżniamy zamrażarkę, pewnie po świętach znowu coś zostanie. Lubimy takie orientalne zupy, w zimne dni bardzo rozgrzewają, aromat zawsze unosi się w powietrzu po całym mieszkaniu. Takiego niezwykłego aromatu udzielił nam http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# , https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu  przypraw "5 smaków".








 

Składniki

 
1 łyżeczka masła ghee
1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
1,2 l bulionu warzywnego
5 g pasków grzybów mun
1 liść kaffiru
opakowanie makaronu soba
natka pietruszki
pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.
W rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, podsmażamy. Dodajemy przyprawę, sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem.
Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, doprawiamy pieprzem.
Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Chętnie bym go kiedyś spróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń