Składniki
400 g łopatki wieprzowej2 liście laurowe
1 l bulionu warzywnego
5 ziaren ziela angielskiego
2 marchewki
kilka kapeluszy suszonych grzybów
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
4 ziemniaki
1 łyżeczka masła klarowanego
1 duża cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy. Mięso myjemy i razem z
obranymi marchewkami, zalewamy 1
l bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie,
gotujemy pół godziny.
W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, grzyby odsączamy,
kroimy w paski. Mięso wraz z marchewkami, wyjmujemy z garnka i studzimy.
Mięsny wywar przecedzamy przez gazę. Dodajemy do niego
pokrojone w kostkę mięso, marchewki w talarki, ziemniaki, grzyby i opłukaną
kaszę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy do zupy. Podajemy
z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz