czwartek, 10 grudnia 2015

Krupnik z łopatką wieprzową

Trochę inna, lecz równie smaczna propozycja na krupnik. Smaczne połączenie leśnych grzybów z mięsnym wywarem.







 

Składniki

400 g łopatki wieprzowej
2 liście laurowe
1 l bulionu warzywnego
5 ziaren ziela angielskiego
2 marchewki
kilka kapeluszy suszonych grzybów
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
4 ziemniaki
1 łyżeczka masła klarowanego
1 duża cebula
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy. Mięso myjemy i razem z obranymi marchewkami, zalewamy 1 l bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, grzyby odsączamy, kroimy w paski. Mięso wraz z marchewkami, wyjmujemy z garnka i studzimy.
Mięsny wywar przecedzamy przez gazę. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso, marchewki w talarki, ziemniaki, grzyby i opłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy do zupy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz