piątek, 11 grudnia 2015

Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego

Przepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska"







Składniki

  • 2 małe golonki przednie
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • Glazura : szklanka ciemnego piwa ( w oryginale wschowskiego )
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki miodu pitnego trójniaka
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól

     

    Przygotowanie

      Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym, miodem gryczanym, kminkiem i solą.
    Golonki umyłem, zalałem wrzątkiem i gotowałem pół godziny. Po tym czasie wrzuciłem oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowałem kolejne pół godziny.
    Golonki wyjąłem z wywaru, ostudziłem, naciąłem skórkę , posmarowałem połową glazury. Następnie ułożyłem w formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekłem ok. półtorej godziny, odwracając i polewając kolejnymi porcjami glazury co jakiś czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz