Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego
Przepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska"
Składniki
-
2 małe
golonki przednie
-
włoszczyzna
-
2 liście
laurowe
-
5
ziarenek ziela angielskiego
-
5
ziarenek pieprzu
-
Glazura :
szklanka ciemnego piwa ( w oryginale wschowskiego )
-
pół
szklanki oleju
-
pół
szklanki miodu pitnego trójniaka
-
1 łyżka
miodu gryczanego
-
1
łyżeczka kminku mielonego
-
sól
Przygotowanie
Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym, miodem gryczanym, kminkiem i solą.
Golonki umyłem, zalałem wrzątkiem i gotowałem pół godziny. Po tym
czasie wrzuciłem oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowałem kolejne
pół godziny.
Golonki wyjąłem z wywaru, ostudziłem, naciąłem skórkę , posmarowałem
połową glazury. Następnie ułożyłem w formie, wstawiłem do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni C. Piekłem ok. półtorej godziny, odwracając i
polewając kolejnymi porcjami glazury co jakiś czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz