środa, 9 grudnia 2015

Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie

Propozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ). 








Składniki

  • 800 g filetów miruny
  • pół średniego selera
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g sklarowanego masła
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie

      Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem.
    Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz