Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie
Propozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ).
Składniki
-
800 g
filetów miruny
-
pół
średniego selera
-
2
średnie marchewki
-
1 łyżka
soku z cytryny
-
1
łyżeczka miodu
-
100 g
sklarowanego masła
-
150 ml
białego wytrawnego wina
-
sól
-
125 ml
śmietanki 30 %
-
1 żółtko
-
3 łyżki
startego parmezanu
-
natka
pietruszki
Przygotowanie
Filety miruny skropiłem sokiem z cytryny, posoliłem. Wstawiłem do
lodówki na ok. 40 minut. Obrałem marchewkę i seler, starłem na tarce o
dużych oczkach. Rozgrzałem na patelni masło, przesmażyłem warzywa
mieszając je często. Dodałem miód i wino, posoliłem, przykryłem,
dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę
wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki.
Warzywa delikatnie wymieszałem.
Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem
sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz