niedziela, 27 grudnia 2015

Kopytka w sosie pieczarkowym

Proste i smaczne danie.







 

Składniki

Kopytka:
800 g ziemniaków
2 jajka
300 g mąki
sól
Sos:
250 g pieczarek
200 ml śmietany 18%
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy na kawałki, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko, bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy razem z kopytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz