Składniki
Kopytka:800 g ziemniaków
2 jajka
300 g mąki
sól
Sos:
250 g pieczarek
200 ml śmietany 18%
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i
gotujemy na mocnym ogniu ok. 30 min (do miękkości), odcedzamy i studzimy.
Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę, zagniatamy gładkie
ciasto. Z ciasta formujemy wałki, kroimy na kawałki, o szerokości ok. 1 cm (trzeba to robić szybko,
bo im dłużej zwlekamy, tym ciasto robi się bardziej rzadsze). Tak przygotowane
kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i wyławiamy je łyżką cedzakową 3 min od
momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy,
szklimy na maśle, zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki i gotujemy 15 min.
Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną
w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy razem z
kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz