czwartek, 17 grudnia 2015

Kacze udka w sosie limonkowym

Tak przygotowana kaczka też może być świątecznym daniem. 







Składniki

  • 4 udka kacze
  • 2 limonki
  • jabłko
  • po 1/2 łyżeczki oregano i lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

     

    Przygotowanie

      Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso.
    Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry. Rozgrzałem olej na patelni, obsmażyłem mięso z obu stron. Przełożyłem do rondla, podlałem 4 łyżkami wody, dodałem plastry jabłek i limonki , doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem, aż kaczka była miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz