Kacze udka w sosie limonkowym
Tak przygotowana kaczka też może być świątecznym daniem.
Składniki
-
4 udka kacze
-
2 limonki
-
jabłko
-
po 1/2
łyżeczki oregano i lubczyku
-
sól
-
pieprz
-
olej do
smażenia
Przygotowanie
Wycisnąłem sok z jednej limonki, utarłem z ziołami na pastę, natarłem nią mięso.
Skropiłem olejem, odstawiłem na dwie godziny do lodówki. Drugą limonkę i
jabłko po dokładnym umyciu, pokroiłem w plastry. Rozgrzałem olej na
patelni, obsmażyłem mięso z obu stron. Przełożyłem do rondla, podlałem 4
łyżkami wody, dodałem plastry jabłek i limonki , doprawiłem solą i
pieprzem. Dusiłem, aż kaczka była miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz