Składniki
300 g fasoli (np jaś)100 g wędzonego boczku
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka gorczycy (sproszkowanej)
1 łyżeczka kolendry (sproszkowanej)
1 łyżeczka wędzonej papryki (mielonej)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka lubczyku
sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie
osączamy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki,
pietruszkę, seler i boczek oraz pora pokrojonego w piórka. Całość zalewamy wodą
(ok. 1,5 l),
solimy, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Godzinę po
gotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz