niedziela, 15 listopada 2015

Zupa fasolowa

Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy zupy. Szczególnie te polskie, tradycyjne, które kojarzą się nam z dzieciństwem. Zupa fasolowa jest właśnie jedną z tych, które od zawsze przypominają nam  "chaos" w kuchni, rozmowami...szkoda, że to zanika...ludzie żyją w ciągłym pędzie, więc zachęcamy by chociaż w weekendy wspólnie gotować.









Składniki

300 g fasoli (np jaś)
100 g wędzonego boczku
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka gorczycy (sproszkowanej)
1 łyżeczka kolendry (sproszkowanej)
1 łyżeczka wędzonej papryki (mielonej)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka lubczyku
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie osączamy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i boczek oraz pora pokrojonego w piórka. Całość zalewamy wodą (ok. 1,5 l), solimy, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Godzinę po gotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz