Śledzie korzenne
Idealne na Święta, kwintesencja aromatów.
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 2 łyżeczki cukru pudru
- świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz
- 4 rozkruszone liście laurowe
- korzeń imbiru, 2 cm , drobno posiekany
- 3 czerwone cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie
Utarłem cukier puder z goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem
angielskim, liściem laurowym i imbirem. Natarłem tą mieszanką filety
śledziowe. Ułożyłem je w misce , przykryłem i wstawiłem na noc do
lodówki.
Następnego dnia obrałem cebulę, pokroiłem w plastry, zeszkliłem na
oleju. Dodałem koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wszystko wymieszałem i
przestudziłem.
Śledzie pokroiłem na kawałki, ułożyłem w salaterce, obłożyłem cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz