poniedziałek, 16 listopada 2015

Śledzie korzenne

Idealne na Święta, kwintesencja aromatów. 








Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • świeżo zmielone przyprawy : goździki, cynamon, ziele angielskie, pieprz
  • 4 rozkruszone liście laurowe
  • korzeń imbiru, 2 cm , drobno posiekany
  • 3 czerwone cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier

     

     

    Przygotowanie

      Utarłem cukier puder z goździkami, cynamonem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i imbirem. Natarłem tą mieszanką filety śledziowe. Ułożyłem je w misce , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki.
    Następnego dnia obrałem cebulę, pokroiłem w plastry, zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wszystko wymieszałem i przestudziłem.
    Śledzie pokroiłem na kawałki, ułożyłem w salaterce, obłożyłem cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz