Składniki
4 średniej wielkości ziemniaki1 cebula
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki oleju
100 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
100 g pieczarek
100 g startej mozzarelli
100 g wędzonego boczku
3-4 łyżki majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych
oczkach, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, do
smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Na patelni (28-30 cm) rozgrzewamy olej,
przekładamy masę, rozprowadzamy równomiernie, smażymy z obu stron na rumiano.
Passatę pomidorową łączymy z czosnkiem, solą i cukrem,
dokładnie mieszamy.
Przygotowany placek przekładamy na blachę, smarujemy
passatą, na wierzch układamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Boczek kroimy w kostkę, rozrzucamy na wierzch pokrojonych
pieczarek.
Na koniec posypujemy startą mozzarellą.
Blachę posypujemy majerankiem.
Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń