wtorek, 17 listopada 2015

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Czasami uwielbiamy fast foody...pizzę, hot-dogi, hamburgery...ale robimy to na własny, domowy sposób. Teraz troszkę eksperymentu, polskiego akcentu. Pyry! YummY! 









Składniki

4 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki oleju
100 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
100 g pieczarek
100 g startej mozzarelli
100 g wędzonego boczku
3-4 łyżki majeranku
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Na patelni (28-30 cm) rozgrzewamy olej, przekładamy masę, rozprowadzamy równomiernie, smażymy z obu stron na rumiano.
Passatę pomidorową łączymy z czosnkiem, solą i cukrem, dokładnie mieszamy.
Przygotowany placek przekładamy na blachę, smarujemy passatą, na wierzch układamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Boczek kroimy w kostkę, rozrzucamy na wierzch pokrojonych pieczarek.
Na koniec posypujemy startą mozzarellą.
Blachę posypujemy majerankiem.
Całość zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C.

2 komentarze: