niedziela, 29 listopada 2015

Piernik z powidłami

U nas świątecznie, choć nie za bardzo znamy się na wypiekach. Ale co, trzeba próbować...Ciasto proste i jakże bardzo smaczne. Do tego powidła, własnej roboty...







Składniki

Ciasto:
150 g masła
100 g ksylitolu
200 g miodu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego jałowca
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
250 ml mleka
250 g mąki
5 łyżek kakao
100 g gorzkiej czekolady
50 g migdałów
powidła ze śliwek
Polewa:
50 g masła
60 ml amaretto
50 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
szczypta mielonego kardamonu

 

 

Przygotowanie

 
Masło rozpuszczamy z ksylitolem, miodem i przyprawami.
Sodę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody.
Rondelek zestawiamy z ognia, dodajemy jajka, mleko, sodę, przesianą przez sio mąką, kakao. Dokładnie mieszamy i łączymy z posiekaną czekoladą i migdałami.
Masę dokładnie mieszamy i wylewamy do natłuszczonej formy (31x12 cm). Zapiekamy w temperaturze 170°C przez 45 min. Studzimy i przekrawamy na dwie warstwy.
Każdą smarujemy powidłami.
Polewa:
Masło, kakao, amaretto, śmietankę, kardamon i cukier puder podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, tak by lekko się ścinała i polewamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz