Cebule zapiekane z serem feta
Danie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną.
Składniki
- 800 g cebuli
- 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
- pół szklanki bulionu warzywnego
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g sera feta
- 50 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Cebule obrałem, większe pokroiłem na ćwiartki, małe na połówki.
Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w
naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem
oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w
temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem
temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą
oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły.
Podałem z oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz