czwartek, 26 listopada 2015

Cebule zapiekane z serem feta

Danie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną. 










Składniki

  • 800 g cebuli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g sera feta
  • 50 g płatków migdałowych

     

     

    Przygotowanie



    Cebule obrałem, większe pokroiłem na ćwiartki, małe na połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem z oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz