czwartek, 1 października 2015

Zupa krem z pieczonych bakłażanów

Przepyszna, aromatyczna zupa z bakłażanów, z nutką orientu.
















Składniki

2 duże bakłażany
1 duża marchew
1 pietruszka
2 cebule
4 ząbki czosnku
300 g pomidorów
1 cytryna
1 papryczka chili
125 ml oliwy z oliwek
200 ml jogurtu naturalnego
1,5 l bulionu drobiowego
kumin
natka pietruszki
świeży tymianek
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Marchew i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa, czosnek, papryczkę i cytrynę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie warzywa wyciągamy, lekko ostudzamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki. Bakłażana obieramy, miąższ przekładamy do garnka razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką, pokrojonymi pomidorami (bez skóry i nasion), zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na krem, rozprowadzamy jogurtem, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obficie posypujemy posiekaną natką i tymiankiem.

4 komentarze: