Składniki
500 g mięsa wieprzowego1 duża cebula
2 marchewki
1 mała kapusta
2 papryki
2 duże pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml bulionu warzywnego'
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w większe kawałki, razem z posiekaną cebulą
podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę
marchewki, sparzone, obrane i pokrojone w paski pomidory (usuwamy gniazda
nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w
paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem,
wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos
dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz