czwartek, 1 października 2015

Bigos z białej kapusty

Nasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty.


















Składniki

500 g mięsa wieprzowego
1 duża cebula
2 marchewki
1 mała kapusta
2 papryki
2 duże pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml bulionu warzywnego'
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w większe kawałki, razem z posiekaną cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, sparzone, obrane i pokrojone w paski pomidory (usuwamy gniazda nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz