środa, 30 września 2015

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym

Wersja lasagne z mięsem drobiowym i parmezanem... to tylko w kuchni włoskiej ? U nas też sprawdza się !!!














Składniki

  • 300 g mięsa drobiowego z udek (zmielonego)
  • 2 małe cukinie
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • 2 cebule
  • 200 g płatów lasagne
  • 100 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz biały i czarny
  • pęczek bazylii
  • pół l mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

    Przygotowanie

      Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju. Włożyłem mięso, smażyłem 5 minut. Dodałem pomidory z zalewą i posiekaną bazylią. Doprawiłem solą i pieprzem, dusiłem 10 minut.
    Mąkę z masłem zasmażyłem na złoto, wlałem mleko i mieszając zagotowałem. Sos doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową , dodałem starty parmezan.
    Cukinię umyłem, odkroiłem końce i pokroiłem wzdłuż na paski. Na dno formy prostokątnej wlałem kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyłem podgotowane płaty makaronu, posmarowałem je sosem mięsnym, przykryłem paskami cukinii i polałem sosem. W ten sposób ułożyłem kilka warstw. Zapiekałem 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz