Wersja lasagne z mięsem drobiowym i parmezanem... to tylko w kuchni włoskiej ? U nas też sprawdza się !!!
Składniki
- 300 g mięsa drobiowego z udek (zmielonego)
- 2 małe cukinie
- puszka pomidorów pokrojonych
- 2 cebule
- 200 g płatów lasagne
- 100 g startego parmezanu
- sól
- pieprz biały i czarny
- pęczek bazylii
- pół l mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju. Włożyłem mięso, smażyłem 5
minut. Dodałem pomidory z zalewą i posiekaną bazylią. Doprawiłem solą i
pieprzem, dusiłem 10 minut.
Mąkę z masłem zasmażyłem na złoto, wlałem mleko i mieszając zagotowałem.
Sos doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową , dodałem starty
parmezan.
Cukinię umyłem, odkroiłem końce i pokroiłem wzdłuż na paski. Na dno
formy prostokątnej wlałem kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyłem
podgotowane płaty makaronu, posmarowałem je sosem mięsnym, przykryłem
paskami cukinii i polałem sosem. W ten sposób ułożyłem kilka warstw.
Zapiekałem 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz