Składniki
2 duże bakłażany1 duża marchew
1 pietruszka
2 cebule
4 ząbki czosnku
300 g pomidorów
1 cytryna
1 papryczka chili
125 ml oliwy z oliwek
200 ml jogurtu naturalnego
1,5 l bulionu drobiowego
kumin
natka pietruszki
świeży tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa, czosnek,
papryczkę i cytrynę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i
wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie warzywa
wyciągamy, lekko ostudzamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki. Bakłażana
obieramy, miąższ przekładamy do garnka razem z pozostałymi warzywami,
czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką, pokrojonymi pomidorami (bez skóry i
nasion), zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na krem,
rozprowadzamy jogurtem, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obficie
posypujemy posiekaną natką i tymiankiem.
świetny kolor i konsystencja :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuńświetny kolor jak na bakłażana :) u mnie dziś też zupa krem ale z marchewki i cukinii :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D My też kochamy kremy :P są przepyszne <3
Usuń