Łososiowe szaszłyki w japońskim wydaniu.
Składniki
- 300 g fileta z łososia
- 150 ml sosu sojowego jasnego
- 6 łyżek cukru
- 250 ml sake ( może być białe wino )
- sezam
- olej do smażenia
Przygotowanie
Filet z łososia po opłukaniu i osuszeniu, pokroiłem na długie
,wąskie paski. Namoczyłem w zimnej wodzie 4 długie szpadki do
szaszłyków. Przygotowałem sos, mieszając wszystkie składniki. Łososia pokroiłem na paski, wymieszałem z sosem i wstawiłem do lodówki na 15 min. Paski
łososia nadziałem na szaszłyki jak harmonijkę. Smażyłem na rozgrzanym
oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni uprażyłem
sezam ( bez tłuszczu ).
Posypałem nim szaszłyki, od razu podałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz