czwartek, 1 października 2015

Yakitori z łososia

Łososiowe szaszłyki w japońskim wydaniu.

















Składniki

  • 300 g fileta z łososia
  • 150 ml sosu sojowego jasnego
  • 6 łyżek cukru
  • 250 ml sake ( może być białe wino )
  • sezam
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

      Filet z łososia po opłukaniu i osuszeniu, pokroiłem na długie ,wąskie paski. Namoczyłem w zimnej wodzie 4 długie szpadki do szaszłyków. Przygotowałem sos, mieszając wszystkie składniki. Łososia pokroiłem na paski, wymieszałem z sosem i wstawiłem do lodówki na 15 min. Paski łososia nadziałem na szaszłyki jak harmonijkę. Smażyłem na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni uprażyłem sezam ( bez tłuszczu ).
    Posypałem nim szaszłyki, od razu podałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz