Składniki
350 g spaghetti1 pomarańcza
6 filetów anchois
1 ząbek czosnku
70 ml oliwy z oliwek
natka pietruszki
parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Pomarańczę obieramy, usuwamy
błonki i dzielimy na cząstki (najlepiej robić o nad miską, żeby zachować sok,
który nam się przyda). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek i sardele. Smażymy do momentu, kiedy sardele całkowicie
się rozpadną. Następnie dodajemy pomarańcze razem z sokiem, doprawiamy solą i
pieprzem, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Makaron dodajemy do sosu, dodajemy posiekaną natką,
dokładnie mieszamy. Podajemy z tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz