piątek, 2 października 2015

Spaghetti all'Arancia

Makaron w sosie pomarańczowym.

















Składniki

350 g spaghetti
1 pomarańcza
6 filetów anchois
1 ząbek czosnku
70 ml oliwy z oliwek
natka pietruszki
parmezan
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy al dente. Pomarańczę obieramy, usuwamy błonki i dzielimy na cząstki (najlepiej robić o nad miską, żeby zachować sok, który nam się przyda). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sardele. Smażymy do momentu, kiedy sardele całkowicie się rozpadną. Następnie dodajemy pomarańcze razem z sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Makaron dodajemy do sosu, dodajemy posiekaną natką, dokładnie mieszamy. Podajemy z tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza