Składniki
200 g czerwonej soczewicy2 łyżki masła
1 duża cebula
1 l bulionu cielęcego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Dodatkowo:
natka pietruszki
grzanki
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w garnku, wrzucamy posiekaną cebulę i
smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i
mieszamy z koncentratem pomidorowym. Gotujemy do miękkości soczewicy (ok. 30
min). Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładki krem. Do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki i
grzankami.
takie zupy bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńMy również, prosto i pyszne <3 Pozdrawiamy ;)
UsuńNo właśnie. W prostocie tkwi siła. Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;) Nasze również ;P Pozdrawiamy :D
Usuń