Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia.
Składniki
- 6 piersi kaczki
- 2 łyżki soli
- 4 średnie cykorie
- 80 ml octu ryżowego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sól
- pieprz
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sok z 2 pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- fileciki pomarańczy
Przygotowanie
Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu
stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia.
Po tym czasie ułożyłem piersi kaczki skórą do dołu na gorącej patelni.
Smażyłem na średnim ogniu, aż wypłynął tłuszcz, a skórka zaczęła się
robić brązowa. Wtedy odwróciłem mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10
minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z
piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego
dodałem skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszałem. Pokroiłem cykorię
wzdłuż na ćwiartki, włożyłem do sosu. Podgrzewałem około 2 minuty, aż
cykoria zmiękła. Zdjąłem patelnię z ognia, dodałem miętę i cząstki
pomarańczy, doprawiłem solą i pieprzem. Każdą pierś pokroiłem na 4
kawałki, ułożyłem na cykorii.
Myślę, że mojemu facetowi by posmakowało :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
Usuń