sobota, 3 października 2015

Piersi kaczki z papryką i cykorią

Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia.














Składniki

  • 6 piersi kaczki
  • 2 łyżki soli
  • 4 średnie cykorie
  • 80 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sok z 2 pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • fileciki pomarańczy

    Przygotowanie



    Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie ułożyłem piersi kaczki skórą do dołu na gorącej patelni. Smażyłem na średnim ogniu, aż wypłynął tłuszcz, a skórka zaczęła się robić brązowa. Wtedy odwróciłem mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego dodałem skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszałem. Pokroiłem cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyłem do sosu. Podgrzewałem około 2 minuty, aż cykoria zmiękła. Zdjąłem patelnię z ognia, dodałem miętę i cząstki pomarańczy, doprawiłem solą i pieprzem. Każdą pierś pokroiłem na 4 kawałki, ułożyłem na cykorii.















2 komentarze: