Składniki
220 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżeczki cynamonu
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu (np wielokwiatowy)
150 ml oleju rzepakowego
100 g brązowego cukru
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 g mlecznej czekolady
Opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie
Mąkę, sodę i proszek przesiewamy. Do sypkich składników
wbijamy jajka, dodajemy cynamon, miód, olej, cukier brązowy, jogurt i miksujemy
na gładką masę. Czekoladę grubo siekamy, dodajemy do masy, starannie mieszamy.
Foremkę (keksówka 26x12) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i
pieczemy 55 min w temperaturze 180°C
(góra dół). Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
kocham wszystko co cynamonowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! idealne na jesień:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto ever!
OdpowiedzUsuń