niedziela, 4 października 2015

Ciasto cynamonowe z czekoladą

Inspiracja z bloga Małgosi- Moje Kuchenne Rewelacje. Ciasto robi się w oka mgnieniu i tak samo znika z talerzyków. Zapach cynamonu i czekolady długo unosił się w domu, smak powala na kolana.












Składniki

220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżeczki cynamonu
2 jajka
2 łyżki płynnego miodu (np wielokwiatowy)
150 ml oleju rzepakowego
100 g brązowego cukru
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 g mlecznej czekolady
Opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie

 
Mąkę, sodę i proszek przesiewamy. Do sypkich składników wbijamy jajka, dodajemy cynamon, miód, olej, cukier brązowy, jogurt i miksujemy na gładką masę. Czekoladę grubo siekamy, dodajemy do masy, starannie mieszamy. Foremkę (keksówka 26x12) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 55 min w temperaturze 180°C (góra dół). Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

3 komentarze: