niedziela, 11 października 2015

Śledzie w sosie musztardowym

Napiszemy wprost...Pycha!
















Składniki

500 g filetów śledziowych
2 cebule
150 ml śmietany 18 %
2 łyżki majonezu
4 łyżki musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka curry
1 jabłko
sól

Przygotowanie

 
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie (ok. 3 godz) kilka razy zmieniając wodę. Obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, oprószamy solą i odstawiamy na  2 godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem i wstawiamy na kilka godzin ( im dłużej, tym lepiej ) do lodówki.

2 komentarze: