Składniki
2,5 kg ogórków gruntowych300 ml octu 10%
250 ml białego wina wytrawnego
5 łyżek cukru
1 łyżka żółtej gorczycy
8 liści laurowych
5 łyżeczek soli
8 baldachimów kopru
10 ziaren jałowca
750 ml wody (do zalewy)
Przygotowanie
Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do
dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte).
Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na
ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i
po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki.
Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli,
jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy
40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz