czwartek, 20 sierpnia 2015

Ogórki w winnej zalewie

Czasami przetwory w naszej spiżarni musimy urozmaicić.  Przepis na 8 słoików 500 ml.
















Składniki

2,5 kg ogórków gruntowych
300 ml octu 10%
250 ml białego wina wytrawnego
5 łyżek cukru
1 łyżka żółtej gorczycy
8 liści laurowych
5 łyżeczek soli
8 baldachimów kopru
10 ziaren jałowca
750 ml wody (do zalewy)

Przygotowanie

 

Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki.
Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem i gorczycą. Gorącą miksturą zalewamy ogórki, zakręcamy. Pasteryzujemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz